Geniz Eti ve Bademcik Ameliyatları

Op. Dr. Bahar Kayahan Sirkeci

Geniz eti (adenoid) ve bademcik (tonsil) vücudun bağışıklığında önemli bir rol oynayan, yerleşimleri itibariyle solunum yolundan alınacak enfeksiyonlara karşı ilk karşılayıcı ve koruyucu görevleri olan lenfatik organlardır.

Geniz eti (adenoid) burnun gerisinde, küçük dilin arka üzerinde yer alır, anne karnında oluşmaya başlayar ve çocukluk çağında hemen herkeste bulunur, yaş ilerledikçe genellikle ergenlikle birlikte büyük oranda kaybolur. Her geniz eti tedavi gerektirmez; ancak öne doğru fazlaca büyüyüp ağız açık uyuma, horlama ya da nefes durmasına yol açıyorsa, ya da yanlara doğru ilerleyerek kulak zarı arkasında sıvı birikimi, sık orta kulak iltihabı ya da işitme azlığına neden oluyorsa KBB uzmanı tarafından takibe alınmalıdır. Bazı medikal tedaviler ile küçülmesi açısından takip edilir, tedaviye yanıt vermeyen olgular ameliyat edilmelidir. 

Bademcik iltihabının  (tonsillit) sık tekrarlaması ve her durumda ateş- antibiyotik kullanımına ihtiyaç duyulması durumunda (çocuklarda yılda 5′ ten fazla, erişkinlerde yılda 2’den fazla), kötü huylu bademcik tümörü şüphesi varlığında, solunum ve yutma güçlüğü yapan aşırı bademcik büyümesi varlığında, ağız kokusu yapan ve lenf bezlerinin şişmesine neden olan müzmin bademcik iltihapları olması durumunda, kalp romatizması (akut romatizmal ateş), kalp kapakçığı iltihabı veya böbrek iltihabı olan kişilerde görülen müzmin bademcik iltihapları durumunda, çene ve diş yapısını bozan geniz eti ve bademcik büyümeleri olması durumunda bademcikler de ameliyatla alınır.

Randevu Alın

KBB, rinoplasti, otoplasti, uyku apnesi, geniz eti ameliyatı ve kanser cerrahisi alanında uzman hekim Op. Dr. Bahar Kayahan Sirkeci.

DOKTOR İLETİŞİM