Çene Botolinum Toksini Enjeksiyonu

Op. Dr. Bahar Kayahan Sirkeci

Çene botulinum toksini enjeksiyonu neden kullanılır?

Çene kaslarına uygulanan botulinum toksini enjeksiyonları genellikle diş sıkma kaynaklı ağrıyı azaltma, dişleri diş sıkmanın getirdiği olumsuz etkilerden (damak çekilmesi, diş taşı oluşumu sağlam dişlerin kaybı /kırılması) koruma, belirgin olan yanak kaslarının inceltilmesi ve çeneyi yeniden şekillendirme ile çene ucundaki çukurların görünümünü azaltmak için yapılır..

Çene botulinum toksini enjeksiyonu aşağıdakiler de dahil olmak üzere tedavi veya çeşitli kozmetik nedenlerden dolayı kullanılır: 

  1. Diş sıkma (Bruksizm): Aşırı çene kası aktivitesi rahatsızlığa neden oluyorsa veya temporomandibular eklem (TME) ağrısı veya diş gıcırdatması gibi sorunlar varsa tedavi amaçlı botulinum toksini enjeksiyonu kullanılmaktadır.
    • Bu işlemde doğrudan çiğneme kasında uygulama yapılmaktadır. Bruksizm olarak nitelendirilen ve genellikle uyurken ya da stres anlarında yapılan diş gıcırdatma eylemi rahatsızlık olmaktan çıkarılarak tedavi sağlanmaktadır. Diş sıkma ile zarar gören çene eklemi, diş yapısı, diş köklerinin rahatlaması sağlanmaktadır. Bruksizm nedeniyle eklemlerde oluşan bu sorunlar giderilirken, estetik açıdan da form kazandırılmaktadır.
    • Masseter kası, diş gıcırdatma nedeniyle aşırı gelişir ve yüz formunda köşeli ve belirgin bir görüntü verir. Çene botulinum toksini enjeksiyonu sayesinde estetik açıdan ifadede daha zarif bir estetik elde edilmektedir. Uygulamanın 3 ayda bir tekrarlanması önerilmektedir.
  2. Kırışıklık Azaltma: Çene bölgesinde, özellikle tekrarlayan kas hareketlerinden kaynaklanan ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünün azaltılmasına yardımcı olmaktadır.
  3. Şekillendirme: Botulinum toksini enjeksiyonu ile çene kaslarının belirginliği azaltılarak, çeneyi ve çene hattını yeniden şekillendirmek, daha uzun ve ince, estetik açıdan hoş bir görünüm kazandırmak için kullanılmaktadır.
  4. Mentalis Kas Gevşetmesi: Botulinum toksini, çene ucundaki mentalis kasını gevşeterek, bazı kişilerin çenesinde oluşan “arnavut kaldırımı” veya “portakal kabuğu” dokusunu azaltabilir.
  5. Çene Projeksiyonu: Bazı durumlarda botulinum toksini, çenenin dışarı çıkmasına neden olabilecek aşırı aktif çene kaslarını gevşetmek ve daha dengeli bir yüz profili sağlamak için kullanılmaktadır. 

Genel olarak insanlar çene botulinum toksini enjeksiyonunu diş sıkma ve belirgin çene hattından kurtulma nedeniyle yaptırırlar. Bireysel ihtiyaçlarınızı değerlendirebilecek ve bu tedavinin sizin için uygun olup olmadığı konusunda rehberlik sağlayabilecek nitelikli bir tıp uzmanına danışmanız önemlidir.

Çene botulinum toksini enjeksiyonu nasıl uygulanır?

Çene botulinum toksini konusunda uzman hekim tarafından bir dizi enjeksiyon yoluyla uygulanır: 

  • İlk muayenede uzman hekim uygun tedavi planını belirlemek için çenenizi ve yüz yapınızı değerlendirmektedir. 
  • Tedavi planı oluşturulduktan sonra, uzman hekim tedavi alanını temizler.
  • Uzman hekim ince bir iğne kullanarak çenenizin hedeflenen bölgelerine bir dizi enjeksiyon yapmaktadır. Botulinum toksini, diş sıkma kasları, çene çukurları veya kırışıklıklar gibi belirli ifade veya hareketlerden sorumlu kasları geçici olarak gevşeterek çalışır.
  • Enjeksiyonlardan sonra, enjeksiyon yerlerinde hafif şişlik, kızarıklık veya morarma yaşanabilmektedir, ancak bunlar genellikle birkaç gün içinde düzelir.
  • Çene botulinum toksini enjeksiyonu minimal invaziv bir prosedürdür. Genellikle tedaviden hemen sonra günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz.
  • Botulinum toksini enjeksiyonu etkilerinin fark edilmesi 5-10 gün kadar sürebilir, hekiminiz bu nedenle işlemden sonra 1-2 hafta içinde kontrol randevusu planlar ve gerek varsa ek doz (rötuş dozu) uygulaması yapar.  Diş sıkma için yapılan botulinum toksin uygulaması kas kuvvetine göre 3-4 ay kadar, estetik amaçlı yapılan uygulamalarda ise 4-6 ay kadar etkisi devam eder. Kas kuvvetinin kırılması ve yapılan yaşam tarzı değişiklikleri ile botuinum toksin uygulama ihtiyacının arası açılabilir.

    Güvenliği ve en iyi sonuçları sağlamaya yönelik bu prosedür için nitelikli ve deneyimli bir uzman hekim seçmek çok önemlidir. Ayrıca olası yan etkileri en aza indirmek ve en iyi sonucu elde etmek için uzman hekim tarafından sağlanan tedavi sonrası bakım talimatlarını izlemeniz çok önemlidir.

Kimler çene botulinum toksini enjeksiyonu yaptırabilir?

Kişinin çene botulinum toksini enjeksiyonu için uygun bir aday olup olmadığını etkileyebilecek belirli hususlar ve faktörler vardır:

  1. Yaş: Çene botulinum toksini enjeksiyonu isteyen kişilerin çoğu yetişkinlerdir, genellikle 20’li yaşlarında ve üzerindedir. Kesin bir yaş sınırı yoktur ancak adaylık bireysel ihtiyaçlara ve hedeflere bağlıdır.
  2. Sağlık: Adayların genel sağlık durumları iyi olmalı ve prosedürü etkileyebilecek veya komplikasyon riskini artırabilecek herhangi bir tıbbi durumdan arınmış olmalıdır.
  3. Gerçekçi Beklentiler: Çene botulinum toksini enjeksiyonunun neler başarabileceği konusunda gerçekçi beklentilere sahip olmak önemlidir. Botulinum toksini çene ve çene hattının görünümünü iyileştirebilir ancak tam bir dönüşüm sağlamayabilir.
  4. Danışma: Nitelikli bir uzman hekime danışmak çok önemlidir. Bu konsültasyon sırasında uzman hekim yüz yapınızı değerlendirebilir, hedeflerinizi tartışabilir ve çene botulinum toksini enjeksiyonunun sizin için uygun olup olmadığına karar verebilir.
  5. Tıbbi Geçmiş: Alerjiler, önceki kozmetik prosedürler veya aldığınız ilaçlar da dahil olmak üzere tam tıbbi geçmişinizi sunmalısınız; çünkü bu bilgiler uygunluğunuzu etkileyebilir.
  6. Hamilelik ve Emzirme: Çene botulinum toksini enjeksiyonu, gelişmekte olan fetüs veya bebeğe yönelik potansiyel riskler nedeniyle genellikle hamilelik veya emzirme döneminde önerilmez.
  7. Alerjiler veya Hassasiyetler: Botulinum toksini enjeksiyonu veya ilgili ürünlere karşı bilinen herhangi bir alerjiniz veya hassasiyetiniz varsa uzman hekimi bilgilendirin.

Çene botulinum toksini enjeksiyonunun uygunluğunun kişiden kişiye değişebileceğini ve bu konuda deneyimli bir tıp uzmanının, işlemi önermeden veya gerçekleştirmeden önce bireysel koşullarınızı değerlendireceğini unutmamak önemlidir. Her zaman özel ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize göre kişiselleştirilmiş rehberlik sağlayabilecek eğitimli ve deneyimli bir uzman hekime danışın.

Randevu Alın

KBB, rinoplasti, otoplasti, uyku apnesi, geniz eti ameliyatı ve kanser cerrahisi alanında uzman hekim Op. Dr. Bahar Kayahan Sirkeci.

DOKTOR İLETİŞİM